Här kommer ett antal frågor som vi av erfarenhet vet att blivande föräldrar brukar ställa:
Vad ska jag välja för babyskydd?
Alla babyskydd går att bälta med bilens säkerhetsbälte och är godkända att användas så. Man kan också välja att ha en så kallad ”bas” monterad i bilen.
På basen klickar man sedan enkelt på babyskyddet och lyfter ur det genom att trycka på en knapp. Många baser markerar tydligt om babyskyddet är rätt monterat och det är en behändig funktion som ger trygghet. Oavsett om man väljer att sätta fast stolen i en bas eller med säkerhetsbältet är babyskyddet lika säkert att färdas i. Det viktigaste är att det är monterat korrekt.
Hur monterar jag babyskyddet i bilen?
Alla babyskydd går att bälta med bilens säkerhetsbälte och är godkända att användas så. Man kan också välja att ha en så kallad ”bas” monterad i bilen.
På basen klickar man sedan enkelt på babyskyddet och lyfter ur det genom att trycka på en knapp. Många baser markerar tydligt om babyskyddet är rätt monterat och det är en behändig funktion som ger trygghet. Oavsett om man väljer att sätta fast stolen i en bas eller med säkerhetsbältet är babyskyddet lika säkert att färdas i. Det viktigaste är att montera korrekt.
Behöver jag ha Isofix-fästen i bilen? Jag vet inte om jag har det?
Om din bil har Isofix inbyggt i sätena kan du montera en bas med Isofix-fästen enkelt. Det finns baser till babyskyddet som kan fästas med Isofix, andra kan monteras bara med säkerhetsbältet och en tredje modell har båda funktionerna. Ring, besök oss, mejla eller kontakta oss via Facebook så hjälper vi dig hitta rätt stol till just din bilmodell.
Var ska jag ha bebisen i bilen, där framme eller där bak?
Alla platser i bilen är godkända för babyskyddet. Det enda kravet är att det ska finnas ett trepunktsbälte (om stolen ska den fästas med bälte).
Vi brukar, av praktiska skäl, alltid ge våra kunder rådet att de ska placera babyskyddet på bilens passagerarsida. Sätter man barnet på passagerarsidan står föräldern i så fall på trottoaren eller vid vägkanten när barnet ska tas ut ur bilen och risken för att det ska inträffa en olycka minskar avsevärt. Vår rekommendation är också att föräldrar placerar babyskyddet och bebisen i baksätet på passagerarsidan men många föräldrar känner sig tryggare med att ha uppsikt över bebisen och väljer istället att ha babyskyddet i framsätet. Det viktigaste av allt är att föräldrarna/föraren är trygg med sitt val och kan köra utan oro.
OBS! Om babyskyddet placeras i det främre passagerarsätet MÅSTE airbagen vara urkopplad. Vid en eventuell krock utlöses airbagen och den kan då trycka till barnet i babyskyddet och skada det. Om du är osäker på hur airbagen kopplas ur finns information i bilens handbok.
Jag har hört att man kan klicka på babyskyddet på vagnen. Behöver jag ett babyskydd som passar med min vagn?
I dag är det väldigt vanligt att blivande föräldrar väljer att matcha babyskyddet med barnvagnen. Det är oerhört praktiskt att ha ett babyskydd som man kan ”klicka på” barnvagnens chassi. Ibland behöver man göra ett snabbt ärende och då är det enkelt att plocka ut babyskyddet med babyn i ur bilen, fälla ut barnvagnens chassi och ”klicka på” babyskyddet. Det som man ska ha i åtanke är att barn under sex månader mår bäst av att ligga ner på ett plant underlag under längre stunder. Att ta med sig barnet i babyskyddet och vagnen under kortare stunder är således inte farligt. Kolla med vår kunniga personal om du är intresserad av att matcha babyskyddet med barnvagnen så hjälper vi dig att hitta rätt!
När är det dags att lämna babyskyddet? När har bebisen vuxit ur den första stolen?
Alla babyskydd har en maxvikt på 13kg. Det betyder att barnet inte får väga mer men oftast växer barnet ur babyskyddet innan det har hunnit upp i den vikten.
Barnet får inte färdas i babyskyddet om toppen av huvudet sticker upp över den översta kanten på babyskyddet. Då är det dags att byta till nästa bilbarnstol!
Vi rekommenderar att barnet flyttas över till nästa stol, den bakåtvända, så fort det är stadigt i nacken och kan hålla uppe sitt huvud utan ansträngning. Barnet måste också nå upp till selen med sina axlar.